image4

De flesta ingredienserna hittar du på t.ex. ICA, men om du vill köpa japanska råvaror kan du alltid gå till en asiatisk mataffär (i linköping finns det en väldigt bra på Torggatan). 
Du behöver: 
Sushiris
ca 5 Noriark (beror på hur många sushibitar du vill göra)
Wasabi
Inlagd ingefära (s.k Gari)
Soja
en sushimatta

Till vegetarisk sushi använder jag paprika, gurka och avokado. Om du vill ha fisk i din sushi, köp det du tycker är gott. Det går att använda nästan allt.

Börja med att skölja sushiriset och låt det sedan ligga i blöt i 30 minuter. Instruktioner för hur du kokar riset står på ris paketet (OBS! det går att använda annat rundkornigt ris men du får bästa resultatet med riktigt japanska sushiris). Placerar ett noriark med den matta sidan uppåt på en sushimatta . Blöt fingrarna och täck hela noriarket (förutom 2-3 cm på noriarkets bortre långsida) med ett inte för tjockt lager ris. Skär avokadon, gurkan och paprikan (eller fisken) i smala strimmlor och placera ett par (beroende på hur du vill ha det) strimlor längst hela mitten av långsidan. Blöt den fria kanten av noriarket med vatten. Rulla sedan försiktigt ihop noriarket med hjälp av mattan och håll samtidigt ingredienserna på plats med fingrarna. Försök att rulla så att sushirullen blir kompakt, då blir det lättare att både skära sushirullen och äta.
När du har rullat färdigt skar med en vass kniv 5-8 sushibitar. Försök att skära rakt igenom, inte "såga".