

Jag älskar lax (och risotto)! Här är ett till laxrecept.
Ingredienser till risotton:
För 4 portioner3 dl arborioris
1 liter vatten + 1/2 dl konc kyckling- eller grönsaksfond
1 schalottenlök
1 dl torrt vitt vin
100 g västerbottensost
Gör så här
1. Koka upp vatten och fond.
2. Skala och finhacka löken. Fräs ris och lök i 2 msk smör i en stekpanna med höga kanter tills grynen ser »genomskinliga« ut.
3. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på den varma buljongen lite åt gången. Rör om då och då. Koka tills riset är »al dente«, 20–25 minuter. Riv osten fint. Ta stekpannan från värmen och rör ner osten i risotton så att den smälter.
1. Koka upp vatten och fond.
2. Skala och finhacka löken. Fräs ris och lök i 2 msk smör i en stekpanna med höga kanter tills grynen ser »genomskinliga« ut.
3. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på den varma buljongen lite åt gången. Rör om då och då. Koka tills riset är »al dente«, 20–25 minuter. Riv osten fint. Ta stekpannan från värmen och rör ner osten i risotton så att den smälter.
Ingredienser till lax + smöret:
4 bitar laxfilé
50 g rumsvarmt smör
2 msk finhackad dill
rivet skal av 1 citron
1/2 dl + 1 msk färskpressad citronjuice
1 ask sockerärter (150 g)
1/2 fänkål (ca 175 g)
olivolja (med citronsmak)
salt
flingsalt
peppar
50 g rumsvarmt smör
2 msk finhackad dill
rivet skal av 1 citron
1/2 dl + 1 msk färskpressad citronjuice
1 ask sockerärter (150 g)
1/2 fänkål (ca 175 g)
olivolja (med citronsmak)
salt
flingsalt
peppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Blanda smöret med dill, citronskal och 1/2 dl citronjuice. Forma till en rulle i smörgåspapper eller plastfolie och ställ i kylen fram till servering.
3. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga i ugnen 10–15 minuter.
4. Strimla sockerärter och fänkål. Blanda med 1/2 tsk salt, 1 msk citronjuice och 1 msk citronolja. Servera laxen med skivor av dill- och citronsmöret, grönsakerna och risotton.
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Blanda smöret med dill, citronskal och 1/2 dl citronjuice. Forma till en rulle i smörgåspapper eller plastfolie och ställ i kylen fram till servering.
3. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga i ugnen 10–15 minuter.
4. Strimla sockerärter och fänkål. Blanda med 1/2 tsk salt, 1 msk citronjuice och 1 msk citronolja. Servera laxen med skivor av dill- och citronsmöret, grönsakerna och risotton.
2 kommentarer
hugo
22 Jun 2009 22:31
okej, det här var verkligen sjukt. åt nyss men är hungrig igen.
marven
05 Feb 2010 14:28
Jag MÅSTE prova
Kommentera